Marktplaats

Logo MarktplaatsInleiding
Rene van Mullem heeft Marktplaats opgericht in 1999. Eind van dit jaar werd het overgenomen door Het Goed voor 600.000 gulden, zo’n €273.000. Vijf jaar later, in 2004, was het eBay die het bedrijf overkocht voor een significant groter bedrag, maar liefst €225 miljoen.

Verdienmodel
In het begin van het bestaan van de site was het plaatsen van advertenties volledig gratis. Op een gegeven moment moest de site natuurlijk ook winstgevend worden en dat gebeurde op het moment dat voor producten met een waarde hoger dan €200,- een bedrag van €6,- betaald moest worden. Ondertussen is dit gewijzigd en geldt er een tarief voor bepaalde categorieën (30% van het totale aantal categorieën). Dit bedrag varieert van €9,- tot €25,-.
Naast het plaatsen van advertenties door gebruikers is zakelijk adverteren ook een mogelijkheid. Het programma wat Marktplaats gebruikt heet Admarkt. Er worden verschillende methoden aangeboden: Homepage Takeover, Groep Takeover, verschillende soorten banners en tekstlinks met logo.
Voor een Homepage Takeover zijn de prijzen vast voor één dag en variëren van €30.000,- tot €65.000,- afhankelijk van de mate van takeover. De banners en tekstlinks worden afgerekend op basis van CPM en zijn afhankelijk van de tariefgroep. Er zijn twee tariefgroepen. Onder groep 1 vallen bijvoorbeeld auto’s, fietsen en huizen en onder groep 2 vallen o.a. audio, tv, computers en kleding. Adverteren in groep 1 kost meer dan adverteren in groep 2. Daarnaast variëren de kosten ook op basis van het soort banner; floor ad, skyscraper, expandable leaderboard etc. De goedkoopste mogelijkheid is €1,50 per 1000 impressies en de duurste mogelijkheid kost je 34,- per 1000 impressies. Hierbij geldt echter een zeer belangrijke voorwaarde. Als je denkt voor een paar honderd euro te kunnen adverteren op Marktplaats heb je het mis. De minimale orderwaarde is namelijk €2500,-.
Hiernaast is het ook mogelijk om productadvertenties hoger in de resultaten te laten komen door daar voor te betalen. Onderstaande afbeelding geeft een aantal van de mogelijkheden goed weer.
overzicht-1
Met alle persoonsgegevens en interesseprofielen van mensen is het voor Marktplaats ook zeer gemakkelijk om e-mailmarketing toe te gaan passen. Ze zetten hier nu de eerste stappen mee en de kans is groot dat het niet meer lang zal duren voordat mensen gepersonaliseerde productadvertenties toegestuurd krijgen.

Voordelen
Marktplaats heeft een enorm bereik met 1,3 miljoen unieke bezoekers per dag. Deze bezoekers zijn goed voor 4 miljoen pageviews per dag en spenderen gemiddeld 15 minuten op de site. Zij generen maar liefst 240.000 advertenties, wat neer komt op drie advertenties per seconde. Daarnaast zijn er goede opties om bepaalde doelgroepen te benaderen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s