Airbnb

airbnb-logoInleiding
Airbnb is een website waar accommodaties worden verhuurd. Er is een grote mate van interactie op de site waarbij mensen tips en reviews geven aan medereizigers over de accommodaties. Het idee achter het platform is dat mensen die op reis gaan dat financieren door hun eigen ruimte te verhuren. Op deze manier vormt er zich een soort van cyclus onder iedereen die opzoek is naar accommodaties. Een meerwaarde van Airbnb is daarnaast dat ze beweren dat de accommodaties die op de site staan uniek zijn en niet ergens anders te boeken zijn. Het aanbod in accommodaties is dan ook uiteenlopend; van een kamer of appartement tot een boot, een omgebouwde Boeing 727 of je eigen eiland.

Wereldwijd heeft Airbnb al meer dan 10 miljoen boekingen verwerkt en in Nederland zijn dat er al 250.000. Voor Nederland is dit een stijging van 400% t.o.v. een jaar eerder. De groei is dan ook enorm. Zo vond er in 2009 iedere 5 minuten een boeking plaats en is dat in 2012 al veranderd naar iedere 2 seconden. Op onderstaande afbeeldingen is de groei in het aantal accommodaties gevisualiseerd.
accommodaties airbnb
accommodaties airbnb 2
Verdienmodel
Het online zetten van deze accommodaties is gratis. Waar Airbnb geld aan verdient zijn de boekingen/reserveringen zelf. 3% van het bedrag van de geaccepteerde reserveringen zijn voor Airbnb en van een boeking ligt dit percentage tussen de 6% en de 12%. Deze percentages zijn zeer laag in vergelijking tot andere bedrijven als bijvoorbeeld een Booking.com die 30% rekenen. Het bedrag wordt aan Airbnb betaald die het bedrag 24 uur na aankomst van de gast doorstuurt naar de host. Dit heeft te maken met een stuk garantie die aan de huurder wordt geboden in het geval dat de locatie niet voldoet aan de afspraak.

Interessant voor bedrijven?
Airbnb is vooralsnog niet echt interessant voor bedrijven. Er zijn immers geen advertentiemogelijkheden of mogelijkheden om een profiel aan te maken en je daar als bedrijf te uiten.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s