Special: Google over de jaren heen

Over de jaren heen is Google veel veranderd. Niet alleen wat betreft het uiterlijk, maar ook wat betreft functionaliteiten. Hieronder is een reeks ontwikkelingen te zien vanaf het allereerste begin tot en met 2011.

In 1996 richten Larry Page en Sergey Brin, die elkaar van Stanford kennen, de zoekmachine ‘’BackRub’’ op. Een jaar later op 15 september in 1997 wordt deze zoekmachine omgedoopt tot ‘’Google’’. Het is niet geheel duidelijk of het een opzettelijk bedenksel is of een spelfout (Google zelf beweert uiteraard dat het een woordspeling is), maar Google komt van het woord Googol wat een 1 met honderd nullen is. Dit heeft betrekking op de ogenschijnlijk oneindige hoeveelheid informatie op internet die Google wilt gaan indexeren.

1997
Dit hieronder is de allereerste versie van Google in 1997.
google-after-backrub-2007

1998
Kort daarna zag google er, tot in begin 1998, uit zoals hieronder.
1997

Vervolgens werden in 1998 een paar verwijzingen toegevoegd, waaronder ook nog een link naar ‘’Standford Search’’. Daarnaast is ook het ‘’BETA’’ logo toegevoegd.
1998
1999
Een jaar later, in 1999, hebben ze besloten de website zeer minimalistisch in te richten en het resultaat is hieronder te zien. Wat opvalt is dat Google hier blijkbaar nog zijn functie uit moest leggen ‘’Search the web using Google’’.
1999
2000
In 2000 is het BETA logo verdwenen en voegen ze een functie toe die zich meer op locatie richt; de taal kan geselecteerd worden. We zien hier ook voor het eerst een bijproduct van Google: Jobs@Google. Daarnaast is dit het jaar waarin AdWords wordt gelanceerd met op dat moment 350 klanten. Ook de toolbar wordt dit jaar gelanceerd
2000

2001
Dit is het jaar van de afbeeldingen, want in juli werd Google Afbeeldingen gelanceerd. In dit jaar werd ook nog het aantal webpagina’s getoond dat Google geïndexeerd heeft. Op de afbeelding zijn dat er 1,6 miljard, op het eind van het jaar groeit dit uit tot 3 miljard. Google rolt nog meer diensten uit met Google Web Directory en Google Groups. Google Groups komt van Deja News, hun eerste publieke acquisitie.
2001-1

2002
In 2002 worden de extra links weergegeven in de blauwe tabbladen boven de zoekbalk. Google Labs, Google News en Froogle worden dit jaar ook gelanceerd. Froogle is wat later Google Shopping zou worden.
2002

2003
In 2003 is er maar weinig verschil te zien, maar ondertussen nemen ze Applied Semantics over wat aan de basis staat van het huidige AdSense. Daarnaast wordt ook Google Grants gelanceerd (adverteren voor non-profitorganisaties) en Google Print, wat later Google Boeken wordt.
2003
2004
In dit jaar heeft Google de tabbladen weer weggehaald en alleen de belangrijkste services op de homepage staan, de rest staat onder ‘’more’’. De services die dit jaar gelanceerd werden, zijn Google Local, Google SMS, Google Desktop en Google Scholar.
Op 19 augustus gaan ze voor het eerst naar de beurs met een openingsprijs van $85 per aandeel. Het aantal domeinen is gedurende het afgelopen jaar gegroeid tot meer dan 100, goed op weg naar het huidige meer dan 150 domeinen.
De index is intussen gegroeid tot 8 miljard pagina’s.
2004
2005
Zoals te zien op de afbeelding heeft Google in 2005 ‘’Local’’ naar de FrontPage gehaald en ‘’Business Solutions’’ ervan verwijderd. In Februari van 2005 lanceren ze Google Maps, Google Talk, Google Reader, Google Analytics, Google Transit, Gmail voor mobiel en gepersonaliseerde startpagina’s wat later iGoogle is gaan heten.
2005
2006
Waar in 2005 ‘’Business Solutions’’ verdween, kwam die in 2006 weer terug naar de FrontPage. Op het moment dat men is ingelogd is dat te zien door de links die rechtsboven in het beeld staan. Opnieuw worden er weer een aantal nieuwe services gelanceerd: Google Agenda, Google Trends, Google Checkout en Patent Search.
‘’Google’’ is in juni van dit jaar ook officieel als werkwoord op genomen in het Oxford English Dictionary.
Dit is tevens het jaar waarin Google Youtube heeft overgenomen.
2006
2007
In dit jaar ondergaat Google een verandering die het meer doet lijken op hoe Google er op moment van schrijven uitziet. De links die jarenlang boven de zoekbalk hebben gestaan, zijn nu naar linksboven verplaatst. Google Hot Trends, Street View, Google Gears en Google Earth Outreach worden in dit jaar geïntroduceerd, evenals AdSense voor mobiel.
2007
2008
Optisch gezien is er nagenoeg niets veranderd dit jaar. Talloze nieuwe diensten worden gelanceerd waaronder o.a. Google Health, Google Sites, vernieuwde Google Earth, Google Site Search en Gmail Labs, maar het belangrijkste wat ze dit jaar lanceerden was hun eigen webbrowser, Chrome.
Een belangrijke toevoeging aan Google dit jaar is Google Suggest dat helpt zoekopdrachten te formuleren, spelfouten te reduceren en het aantal toetsaanslagen te verminderen.
Er wordt een nieuwe mijlpaal bereikt in het aantal geïndexeerde unieke URL’s, namelijk maar liefst 1 biljoen Ondertussen neemt het aantal afzonderlijke webpagina’s dagelijks met verscheidene miljarden toe.
2008

2009
Ook in 2009 verandert er optisch maar weinig. De zoekknoppen zijn nu iets groter en los van elkaar. Met de lancering van o.a. Google Latitude, Google Voice, Google Ventures en Google Squared lijkt er geen eind te komen aan de diensten die Google lanceert.
2009

Later in 2009 verandert Google in de meest minimalistische vorm tot nu toe. De links worden alleen zichtbaar wanneer men er met de muis overheen gaat.
google-2009-fade-in-large
2010
Zoals te zien, is de zeer minimalistische vormgeving van Google weer verdwenen en ziet het eruit zoals in het begin van 2009. Een grote wijziging tijdens het zoeken is Google Instant. Op het moment van typen komen nu de zoekresultaten al tevoorschijn. Dit wordt later uitgebreid met het verschijnen van voorvertoningen van webpagina’s wanneer de muis over een zoekresultaat gaat.
Dit jaar houdt Google zich nog meer dan anders bezig met ontwikkelingen die niet direct gerelateerd zijn aan de zoekmachine. Zo brengt het o.a. de mobiele telefoon Nexus One uit en komt het met een zelfrijdende auto.
2010

2011
De links bovenin de pagina zijn nu in een donkere balk geplaatst.
Google+ gaat dit jaar van start en wordt gaande het jaar verder uitgebreid.
Er wordt dit jaar flink geïnvesteerd in duurzame energie. Er wordt 168 miljoen dollar gestoken in een zonne-energiecentrale, 100 miljoen dollar wordt er geïnvesteerd in Shepherds Flat Wind Farm wat het grootste windmolenpark ter wereld moet gaan worden en er wordt 157 miljoen dollar geïnvesteerd in duurzame windenergie via het Alta Wind Energy Center-windmolenpark.
2011

Bronnen: http://www.google.com/about/company/history/
http://blogoscoped.com/archive/2006-04-21-n63.html

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s